Roets je ook mee?

Aartshertogin Isabella schoot in 1615 de hoofdvogel bij de gaaischieting in Brussel. De tv was er niet bij en daarom liet ze de gebeurtenis door haar hofschilders op doek vastleggen.


'Wij verkopen bier om te leven en niet vice versa', zei broeder Joris van de abdij in West-Vleteren aan de reporter van de Wall Street Journal. Die kreeg zowaar dorst van zo'n uitspraak, maar helaas...


Het woord ridder komt van het Engelse rider, een vechtersbaas op een paard. De idealen van kuisheid en trouw waren meestal bijzaak.


Je hoeft niet bang te zijn om iets te ondernemen: amateurs bouwden de Ark van Noë en professionelen de Titanic.


Stoppen met een oud idee is meestal meer vernieuwend dan starten met een geweldig nieuw idee.


In alle atlassen van de 16de en 17de eeuw heten de Azoren Vlaemsche eilanden.


Mattenwijven, zakzusters, marollen, cellieten, schokkezusters? Vrouwengroepen die tot in de 17de eeuw in Gent leefden zoals begijntjes.


'Pierlala' was het liedje dat de socialistische volksvertegenwoordiger Kamiel Huysmans (1871-1968) zong in het parlement. De voorzitter van de kamer zong niet mee.


Voor 1830 heette het ronde Brusselse Barricadenplein Oranjeplein, omdat de Nederlandse koning Willem het liet ontwerpen. Maar Willem viel er van de barricaden.


Een piskijker was in de middeleeuwen een geschoolde medicus die het ziektebeeld aflas uit de urine van zijn patiƫnt.


17 jaar was Louis van Parijs toen hij in 1925 in Brussel een wereldrecord zwom over de 400 meter schoolslag. 'Louitche' was daarmee de eerste Vlaming die zich de snelste zwemmer ter wereld kon noemen.


In de Eerste Wereldoorlog gebruikten de Duitse soldaten aan het IJzerfront grote borden waarop geschilderd stond Vlaamen, komt maar over, de Duitsche schieten niet.


De grootste bananencollectie ter wereld vindt men niet in een of andere bananenrepubliek maar in het Leuvense lab voor tropische plantenteelt.


Keizer Karel V werd door zijn vader Filips de Schone tot ridder geslagen nog vóór hij 1 jaar oud was.


Omwille van de pest vluchtte Erasmus in 1502 uit Parijs naar Leuven. In de universiteitsstad was alles naar wens, behalve 'de woekerprijzen voor het eten'.'Beste Roets, ik ken een leuk berichtje dat zeker past bij de weetjes in De Roets.'


Ze dwarrelen geregeld bij ons binnen: e-berichtjes of briefjes met suggesties en weetjes voor De Roets.

Boeiende weetjes, pittige ook, soms met een knipoog, soms met een glimlach.

Weetjes waarvan de redactie denkt: héhé... da's een leuke!

Sommige ervan zijn al opgenomen in vorige Roetsedities, andere liggen klaar om te verschijnen.

Zo leerden we trouwens al vele nieuwe vrijwillige medewerkers en medewerksters kennen. Uit heel Vlaanderen en Brussel. Zelfs van de andere kant van de wereld: vanuit Canada, Argentinië en de Stille Zuidzee.


Misschien wil jijzelf ook graag mee roetsen? Dat kan! Bezorg ons je weetje en de redactie doet de rest.


Aan welke criteria moet zo'n weetje voldoen?


Maximum vijftig woordjes! Over iets of iemand uit Vlaanderen. Een historisch weetje, van heel lang geleden, van gisteren of vandaag. Of een leuke woordspeling, een originele uitspraak, een nieuwtje waarvan je denkt dat iedereen het zou moeten weten.

Omdat het plezant is. Of straf of pittig, intrigerend of vreemd, onbekend of verbazingwekkend. Of omdat het gewoon heel apart is.

Laat je inspireren door de weetjes in de rubriek 'Weetjes'.


Je weetje moet natuurlijk correct zijn: vermeld daarom duidelijk de bron waar je het haalde.

Van zodra we drie van jouw weetjes geselecteerd en gepubliceerd hebben, zetten we je naam mee in de colofon in de rubriek 'Wie werkt mee'.

En misschien krijg je wel een leuke attentie van De Roets...


Vergeet niet je naam, je adres en ook je leeftijd te vermelden.

© 2022 - De Roets