Waarom Roets?

Of hij wist wie Peter Benoit was?

'Tuurlijk', antwoordde de kandidaat met drie jaar universiteit achter de rug tijdens een sollicitatiegesprek. 'Peter Benoit is toch die deejay die in de sixties samen met Peter Koelewijn in de Lage Landen furore maakte.' Wat later suggereerde een knappe, academisch geschoolde juf dat Simon Stevin de naam is van een druk pleintje in Brussel. En Maria van Bourgondië ? Een makkie! Dat is een Nederlandse modeontwerpster.
De jury zat er achteraf onthutst bij...

Hoe dat allemaal kwam? De schuld van het onderwijs zeker? Of neen, van de tijdgeest, van de ik-cultuur, van de versnellende digitalisering en mondialisering, van... 'We kunnen erover blijven zeuren', zei een actief jurylid, 'of we proberen er iets aan te doen en zetten er onze schouders onder.' De schouders dus...

En zo groeide het idee om via een kalender interesse te wekken in het boeiende en inspirerende van onze geschiedenis. Om mensen te laten delen in het prikkelend-verrassende en boeiend-verrijkende van onze roots. Het is vandaag nog altijd onze missie.

De Roets - een knipoogje naar roots - rolde voor het eerst van de persen in 2005 en werd meteen als merknaam gedeponeerd. Met een ploeg deskundige en gedreven vrijwilligers is een Roets samenstellen een beetje koorddansen. Wat is immers elitair en wat is volks? De discussie is nooit ver weg. We blijven bescheiden maar het concept lukt wonderwel en het ideëel project De Roets groeit fors. Jaar na jaar na jaar. Voor een breed publiek blijken onze roots inderdaad veel boeiender en verrassender dan we durfden te hopen.

En wat stellen we vast? Wie eenmaal van De Roets proeft, wil hem niet meer missen. Je vindt hem overal: aan de muur in de keuken, op het telefoonkastje, in het kleinste kamer, op het studentenkot van zoon- of dochterlief, in het geschiedenislokaal, bij opa en oma in de living... En niet alleen in Vlaanderen maar in alle hoeken van de wereld. Van Afrika tot in Amerika... We krijgen heel wat prettige schouderklopjes en verrassend applaus.

Jan Callebaut, sympathisant van het eerste uur, schreef ons: 'De Roets is geen vat van saaie en dode feiten maar een bron van inspiratie en positieve verwondering.'

En jij? Ken jij De Roets al?
Surf eens door onze website. In de rubriek Al verschenen lees je welke markanten al aan bod kwamen. Klik op het icoontje en lees hun boeiend verhaal. Of neem eens een kijkje in de rubriek Reacties. Wedden dat het dan kriebelt om De Roets ook zelf te ontdekken...

Zin om de kalender te kopen? Dan klik je toch gewoon op Bestel hier. En de rest is kinderspel. Veel plezier met de ontdekkingstocht naar je roots!

En oh ja... we willen graag elk jaar onder de kerstboom liggen. Ook onder die van jou?


© 2022 - De Roets